Екопътека "Узана" - 1 час

Пътеката започва вляво от хотел Импулс, разположен в северната част на Узанската поляна, и след като прави кръг в гората, отново завършва при хотела, където в края й са изградени детска площадка и барбекю. Покрай пътеката са изградени спортни съоръжения, кътове за отдих и панорамна тераса, от която се открива гледка към Шипка, Бузлуджа и Габрово. Пътеката минава и покрай пещерата Леденицата. Тя е маркирана със синя маркировка, а маршрутът е лесен и подходящ за деца. Отклонение от пътеката позволява бързо да се стигне до хотел Еделвайс.

 

Карамандра, пътеката за връх Исполинхижа Узана - връх Исполин - 1 час

Това е най-популярната кратка разходка от хижа Узана. Пътеката за Исполин се отделя от асфалтовия път на около 100 метра след хижата и продължава на югоизток през буковата гора. След кратко стръмно изкачване излиза на открита местност в подножието на върха, известна като Карамандра. До нея може да се стигне и по горски път, който в началото следва маршрута за връх Шипка, а в седловината в подножието на връх Марков стол завива надясно. От Карамандра пътеката за Исполин продължава по западния склон на върха и излиза между него и съседния връх Бакаджик. Следва полегато изкачване по билото към Исполин, от което се откриват панорамни гледки към масива Триглав на запад, Шипка и Бузлуджа на изток и подбалканските полета на юг. Красиви гледки, включително към долината на река Лешница и язовир Копринка, се откриват и от връх Бакаджик, чието име на турски означава "място с красива гледка". Маршрутът е със средна трудност.

 

Хижа Узана - географски център на България - 25-30 минути

Пътят до географския център започва по алеята, която се спуска от хижата към дерето, над което е построено живописно мостче. След като се излезе на асфалтовия път, се тръгва надясно до обръщалото на автобусите, където е изградена красива чешма. Оттам се продължава направо по черен път, който излиза на друг асфалтов път близо до хотел Импулс. Оттам има пътека, която води до хотел Географски център, а самият паметник, отбелязващ географския център, е вляво от хотела. До хотел Географски център можете да стигнете и изцяло по асфалтовия път, следвайки разклонението за хижа Габрово. Маршрутът е лесен и приятен и подходящ за деца.

 

Хижа Узана - прохода Шипка - 2,30 часа

Преходът е по билото на Стара планина, на изток от хижата, и по принцип е част от маршрут Е-3 "Ком-Емине". Обозначен е с червена маркировка. Преходът започва по асфалтов път, който малко по-късно преминава в горски и излиза на седловината в подножието на вр. Марков стол, в края на Узанската поляна (оттук можете лесно да се изкачите до самия връх, от който има панорамна гледка към планината). Оттам пътеката продължава на изток през смесена иглолистна и широколистна гора, като първоначално се спуска до местността Шадраваните, а после стръмно се изкачва до връх Малуша (височина 1341 метра). След още 30 минути се излиза на прохода Шипка (височина 1185 метра), откъдето можете да се изкачите до вр. Свети Никола, където се намира паметникът Шипка. До прохода Шипка може да се стигне и по още един маршрут, който е по-дълъг: от хижа Узана по асфалтовия път се стига до хижа Габрово, откъдето има горски път за връх Малуша. От прохода Шипка може да продължите до връх Бузлуджа (2,30 часа), до Соколския манастир над Габрово и етнографския музей Етъра (съответно 1,30 и 2 часа), до град Габрово (2,30 часа) или град Шипка (2 часа).

Цветя на Узанската поляна

 

Хижа Узана - хижа Мазалат - 4 часа

Преходът също е по билото на Стара планина и част от маршрут Е-3, само че на запад от местността Узана. Той започва по асфалтовия път от хижата, а пътеката за Мазалат се отделя от пътя вляво малко преди базата на Планинската спасителна служба. Маркировката е червена. Първоначално има малко изкачване, до вр. Черни връх (1360 метра), а след това леко спускане, след което се излиза на хижа Хлебна и се продължава до хижа Партизанска песен. Оттам се продължава през гората до подножието на връх. Корита, където има чешма. В този участък в момента се извършва усилена сеч, поради което понякога трябва да се внимава, за да не се изгуби пътеката. След това се следва зимната маркировка, която излиза на седлото от северната страна на връх Корита. Зимната маркировка продължава към върха, а лятната се движи покрай гората и заобикаля следващия връх Бухала. По-нататък пътеката излиза на черен път, който в другата посоко се спуска в местността Лъгът. По този път след около 20 минути се стига до хижа Мазалат. Маршрутът е сложен и е необходимо да сте добре подготвени, особено през зимата и когато има мъгла.

Ако продължите на запад от хижа Мазалат, следвайки червената билна маркировка, на още 4 часа се намира хижа Тъжа. Пътеката до нея е интересна, тъй като минава през резервата Пеещите скали. Хижа Тъжа е изходен пункт за вр. Ботев (2376 метра, 3,30 часа от хижа Тъжа). От хижа Мазалат можете да стигнете и до хижа Соколна (4,30 часа) и хижа Триглав. Тези маршрути са трудни, тъй като минават през масива Триглав, и трябва да сте добре подготвени.

 

още маршрути

 
 
 
нагоре